Op een klein en afgelegen stukje grond in een Leiebocht bij Gent, word je verrast door de fine fleur van wat de natuur aan geuren, smaken en kleuren produceert:  eetbare bloemen en fijne aromatische kruiden zoals shiso, bergamot, agastache, bernagie, citrusafrikaantjes, ananassalie, calendula, citroenverbena, lavendel, viooltjes, pronkboon… 

 

Bouquet Garni , de kleinschalige kruiden- en bloemenkwekerij van Anouk Francis, werd in april 2013 gezaaid. 

Anouk was al een tijdje actief als architecte en decoratieschilder toen ze besloot om het roer om te gooien en de biologische landbouwopleiding ‘Landwijzer’ te volgen. Inzicht krijgen in de voedselketen en  nadien als ‘geprivilegieerde verzorger van de natuur’ haar steentje bijdragen tot gezonde en lokale voeding voor mensen , is en blijft nog steeds Anouk’s belangrijkste drijfveer.

  

 

 

 

Our Story

“Ik koos resoluut voor kleinschalige landbouw die een overvloed aan productie genereert volgens de principes van de permacultuur.”​

Bij Bouquet Garni wordt er geteeld met respect voor natuur en consument, een bewuste keuze voor seizoensgebonden producten waaraan geen kunstmest of chemicaliën te pas komen. Compost en combinatieteelt zorgen voor een optimaal resultaat en er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke biodiversiteit waardoor de planten meer resistentie krijgen tegen ziektes en plagen. Zaaien en planten gebeurt met de hand en volgens de maankalender, het ritme van de natuur dicteert de activiteit. Enkel biologisch zaad, liefst zelf gewonnen, gaat de bodem in. Het plantgoed wordt zoveel mogelijk zelf opgekweekt​

Anouk combineert in haar tuin niet alleen esthetiek, kleur en geur met gezondheid ‘op stengels’, ze is ook imker. De bijen uit haar tuin zorgen voor de bevruchting van de bloesems.

Anouk is een enthousiaste pleitbezorger van de ‘korte keten’ en kiest voor een directe afzet in de nabije omgeving. Wat ’s morgens met de hand in de tuin wordt geoogst, ligt enkele uren later op het bord. Ze streeft naar een respectvolle relatie en uitwisseling met de chefs en haar andere klanten:  samen op zoek gaan naar de juiste combinaties van smaak/aroma/kleuren, de consument bewust maken van zijn of haar ecologische voetafdruk en zo het belang van seizoen aanbod aankaarten.

 

En zo is de cirkel rond: een gevoel van verbondenheid met de bodem en het creëren van een gezond bodemleven, liggen aan de basis van haar filosofie.